biżuteria srebrna

Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa?

Magda Magda
91
Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa?
Mała niepozorna papryczka potrafi zrobić w naszych ustach prawdziwą rewolucję: od delikatnego szczypania, po intensywne pieczenie, do uderzeń fal gorąca. Wielu zastanawia się, czy w gruncie rzeczy zdrowo jest spożywać produkt, na który nasze ciało reaguje tak gwałtownie?
Ten całkowicie nieszkodliwy efekt nie jest jedynym korzystnym działaniem małego strączka. Świeże chili zawiera dwa-trzy razy tyle witaminy C, co taka sama ilość owoców cytrusowych i może znacząco wpływać na stabilizację systemu immunologicznego.

W chili znajdują się także witaminy B1, B2, B6 i B12, jak również stabilizator układu krążenia - witamina P.

Małe strączki zawierają w sobie dużą ilość cennych minerałów, jak: potas, wapń, magnez, fosfor i cynk.

Ze względu na tę jedyną swoim rodzaju mieszankę oraz brak cholesterolu, od dawna przypisuje się strączkom papryki działania lecznicze. Są dobre na oczy i serce, pomagają przeciwko artretyzmowi, arteriosklerozie i reumatyzmowi, mają działanie bakteriobójcze. A jest możliwe, że leczą też choroby nowotworowe.

Zaszkodzić komuś mogłoby jedynie zjedzenie ogromnej ilości chili, co wydaje się raczej mało prawdopodobne. Jeśli ktoś chciałby zwiększyć obecność chili w swoim menu, może spokojnie przestać się bać „piekielnych” efektów ubocznych. Pieczenie może załagodzić szklanka mleka, a poza tym ostrość chili można zredukować już na wstępie usuwając ze strączków nasiona. 

Pokaż komentarze 0