biżuteria srebrna

Czy wiesz że kapsaicyna - substancja zawarta w ostrych papryczkach niszczy komórki rakowe?

Magda Magda
183
Czy wiesz że kapsaicyna - substancja zawarta w ostrych papryczkach niszczy komórki rakowe?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, alkaloid, odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyreceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie, czyli jej ostrość, jest mierzona w SHU (skali Scoville'a). 

 

Badania naukowe dowodzą, że podstawowy składnik papryczek chilii (kapsaicyna) wykazuje pewne zdolności redukowania stresu oksydacyjnego. Działanie to polega głównie na hamowaniu zainicjowanej reakcji utleniania. Jak wspomniano powyżej, działanie przeciwnowotworowe kapsaicyny wymaga dużej ilości bardzo specjalistycznych badań, jednak na chwile obecną udowodniono naukowo, że kapsaicyna wykazuje działanie chemoprewencyjne poprzez modulowanie metabolizmu związków rakotwórczych i mutagenów oraz ich oddziaływań na DNA. Chroni więc przed niekorzystnym wpływem związków potencjalnie rakotwórczych takich jak nitrozoamina oraz aflatoksyna B1. Zdolność kapsaicyny do hamowania wzrostu komórek nowotworowych wiąże się z indukowaniem przez nią zaprogramowanej śmierci komórki (apoptoza). Potwierdzono hamujący wpływ alkaloidu na rozwój między innymi nowotworów: płuc, okrężnicy, prostaty oraz glejaka.
 


Pokaż komentarze 0