Czy wiesz że kefir zawiera 0,3-0,8% alkoholu etylowego?

Magda Magda
337
Czy wiesz że kefir zawiera 0,3-0,8% alkoholu etylowego?

Napój mleczny, pochodzący z Kaukazu, wytwarzany z pasteryzowanego mleka pod wpływem grzybków kefirowych, które składają się z bakterii, pałeczek fermentacji mlekowej oraz drożdży. Grzybki kefirowe powodują fermentację alkoholową i mlekową w wyniku której powstaje kwas mlekowy L+, alkohol etylowy, dwutlenek węgla i inne substancje nadające kefirowi charakterystyczny smak i zapach.

 

Warto jednak wiedzieć, że np. kiszona kapusta zawiera go do 2%, banany 0,6%, kefir 0,5%, chleb razowy 0,3% , sok jabłkowy 0,2% w którym to np. nie musi być wykazywany, bo wykazywany musi być w napojach dopiero od 1,2%. Nie dziwi więc fakt, że napoje „bezalkoholowe" mogą zawierać 0,5% alkoholu.


Pokaż komentarze 0