Czy wiesz że mascarpone należy do najtłustszych serów świata, ze względu na 75% zawartość tłuszczu?

Magda Magda
462
Czy wiesz że mascarpone należy do najtłustszych serów świata, ze względu na 75% zawartość tłuszczu?

Cechą charakterystyczną mascarpone, odróżniającą go od innych serów z mleka krowiego jest fakt, że wyrabia się go nie z mleka, lecz ze śmietanki.

Cechy charakterystyczne:

Gatunek mleka: krowie, z którego wykorzystuje się śmietankę

Masa: tłusta, kremowa, jednorodna o kolorze białawym

Smak: słodki, kremowy, lekko maślany

Dojrzewanie: brak

Zawartość tłuszczu: rzędu 80% w suchej masie

Kształt: bezkształtna masa

Waga: zmienna

Kraj produkcji: Włochy

Region produkcji: prowincja Lodi, Como, Lecco


Pokaż komentarze 0