olek olek
Dołączył dnia:
4815 Strona główna
84 poczekalnia
Zdjęcia użytkownika olek

Czy wiesz że nikotyna jest narkotykiem (podobnie jak kokaina czy heroina) i głęboko uzależnia?

195
Czy wiesz że nikotyna jest narkotykiem (podobnie jak kokaina czy heroina) i głęboko uzależnia?
Czasem wystarczy jeden papieros, aby powrócić do nałogu nawet po długim okresie niepalenia. Poza tym każdy papieros to 40 substancji rakotwórczych, liczne substancje uszkadzające układ krążenia i narządy oddechowe. Nie istnieje bezpieczna dawka tych związków, każda ich ilość może zapoczątkować proces nowotworowy lub doprowadzić do udaru lub zawału.

Pokaż komentarze

Czy wiesz że bierne palenie bardziej szkodzi?

139
Czy wiesz że bierne palenie bardziej szkodzi?
Jeśli jesteś osobą niepalącą i przebywasz w towarzystwie palaczy wdychasz razem z nimi dym tytoniowy, tym samym jesteś narażony na wszystkie szkodliwe skutki palenia - to jednak nie wszystko. W czasie, gdy papieros tli się w popielniczce, lub palacz po prostu go trzyma, snuje się z niego delikatna smużka dymu. To tzw. strumień boczny dymu papierosowego. Uwaga! Jest on bardziej szkodliwy niż dym, którym zaciąga się palacz! Niższa temperatura spalania niż w czasie zaciągania się papierosem powoduje, że w bocznym strumieniu dymu tytoniowego jest 35 razy więcej tlenku węgla i 4 razy więcej nikotyny niż w dymie wydychanym przez osobę palącą. Oczywiście zawiera on również 4 tysiące substancji toksycznych, tak jak dym wdychany przez osobę palącą. Bierne palenie powoduje takie same negatywne skutki zdrowotne, co aktywne palenie papierosów! Odnotowuje się wiele przypadków zapadania na choroby odtytoniowe wśród osób, które same nigdy nie paliły.Należy pamiętać jednak, że aktywne palenie jest najgroźniejszą formą przyjmowania nikotyny.

Pokaż komentarze

Czy wiesz że piwo może być świetną przyprawą?

128
Czy wiesz że piwo może być świetną przyprawą?
Dzięki niemu potrawy będą mieć delikatniejszy smak niż doprawiane winem czy sosem winegret. Piwa można z powodzeniem użyć do kurczaka z rożna czy zmiękczania mięsa.

Pokaż komentarze